Uploaden naar ATtiny85

attiny4
De is de ATTINY85-20PU van Atmel. Perfect om je project echt klein en energie zuinig te maken. Dit is het kleinere broertje van de ATmega328. De meeste sketches hebben genoeg aan 8kb en het aantal pinnen. Hij heeft zelfs 4 PWM poorten. De ATtiny kun je natuurlijk niet aansluiten op je computer dus hebben we een programmer nodig. In deze how-to leg ik uit hoe ik een oude Arduino Duemilanove gebruik om de attiny85 te voorzien van een nieuwe bootloader en sketch. Je kan hier ook een andere arduino voor gebruiken bv de Uno.
 1. Download de nieuwe Arduino IDE hier. Op het moment van schrijven is dit 1.65.
 2. Sluit je Arduino board aan en upload de ArduinoISP sketch die je vind onder examples.
 3. Sluit deze attiny aan volgens dit plaatje en let goed op het kleine bolletje in de hoek. Als je de attiny veel moet verplaatsen van breadboard is het handig om een IC socket te gebruiken. (zie webshop)
 4. Sluit een 10 uF capacitor aan op je arduino board tussen de reset en ground. Let op de min kant van de condensator. Als je er geen hebt van 10uf kan je ook wat anders proberen.attiny4
 5. Zonder crystal werkte het bij mij niet maar ik vermoed dat dat aan de Duemilanove ligt. Bij elke attiny geef ik een 16mhz crystal en 2x 22pF capacitors. Als je de bootloader gebruikt met 1 of 8 mhz intern kun je de crystal na het uploaden weer verwijderen. Zet de crystal tussen pootje 2 en 3. Zet daarachter de 2 capacitors naar ground.
  crystal
  crystal
 6. Normaal gesproken loopt de attiny op 1mhz maar met 8mhz heb je met de meeste sketches en libraries meer succes. We moeten dus een nieuwe bootloader uploaden. Klik op File > Preferences en vul dit in bij “additional boards Managers urls”: https://raw.githubusercontent.com/damellis/attiny/ide-1.6.x-boards-manager/package_damellis_attiny_index.json
 7. ga naar Tools > Board en selecteer attiny onderin.ATtiny-Arduino-1.6
 8. Zet daar ook je processor en clock goed.
 9. Onder Tools > Programmer gebruiken we Arduino as ISP
 10. klik Tools > Burn bootloader
 11. Open daarna een sketch om te testen. bv Blink (vergeet niet een pinmode te veranderen want de attiny heeft geen port 13)
 12. gebruik nu Sketch > Upload using programmer
Als alles goed is moet je nu een ledlampje kunnen laten knipperen.

Geef een reactie