Blynk – Aquarium besturen en monitoren via wifi

phone_copy_23x-1
blynkcloud

WAT IS BLYNK?

Blynk is een IoT service die werkt in de cloud. Ze hebben een mooie app voor IoS en Android waarmee je heel simpel tal van widgets kan plaatsen. Zo maak je je eigen app voor jouw project.

Om te starten ga je naar de website van Blynk en maak je een account aan. Vervolgens maak je daar je sketch aan met jouw API code gekoppeld aan je account. Deze sketch moet je uploaden naar de Arduino om vervolgens met je mobiel verbinding te kunnen maken.

Monitoren en besturen via een app

Bij vrijwel elk Arduino project ontstaat al snel de behoefde om de sensor waardes uit te kunnen lezen of om iets aan te sturen. Hiervoor kunt u een Arduino met WiFi chip gebruiken. Ik heb voor mijn aquarium project gekozen voor de Wemos D1 R2. Maar ook de kleinere Wemos D1 Mini en de NodeMCU zijn hiervoor uitermate geschikt.

In dit voorbeeld laat ik zien hoe ik dmv. de app Blynk, op mijn mobiel, mijn aquarium in de gaten hou en zo nodig bij stel. De volgende zaken zijn af te lezen:

2019-04-11-10.24.15
2019-04-11-10.37.56

Aansturen

Dit aquarium project kan vanaf mijn mobiel verschillende dingen aansturen. Zo heb ik in de app een slider ingesteld om de lichtsterkte van de ledbalk handmatig in te stellen als het moet. Maar natuurlijk is het de bedoeling om de natuur na te bootsen in een aquarium dus laat ik de arduino als een zonsopkomst en zonsondergang de ledbalk langzaam oplichten en dimmen. De ledbalk heb ik gemaakt van een aluminium koker met daarop Cree Highpower leds. Zoals je ziet kan ik vaste tijden instellen en hoeveel minuten het licht vervolgens aan blijft voordat het weer gedimd wordt.

In de kast onder het aquarium heb ik een computer fan geplaatst. Als er in de zomer te veel vochtigheid of een te hoge temperatuur gemeten wordt door de DHT11 gaat de fan in de kast vanzelf aan.

Ook heb ik een extra schoon waterbak in de sump. Met een aquarium verdampt er altijd water en dit kan in de zomer aanzienlijk zijn. Met een sump zal het nivo hierin zichtbaar zijn. Door middel van een simpel vlotterschakelaartje en een 12v pompje wordt dit automatisch bijgevuld.

Elk aquarium met planten heeft plantenvoeding nodig. Maar elke dag de juiste dosering uitmeten is natuurlijk op den duur niet leuk meer. Een Peristaltic doseerpomp bied uitkomst. De vloeistof word door een slang geduwd en komt dus niet in aanraking met onderdelen in de motor. In de app stel ik makkelijk de seconden bij hoelang hij elke dag moet pompen. Zo weet ik dat 5 seconden gelijk staat aan 4ml vloeistof.

Verder zijn er met Blynk nog veel meer mogelijkheden. Mocht de temperatuur van het water teveel stijgen of dalen stuurd blynk netjes een notificatie en email hierover.

Uitverkocht

Geef een reactie